facebook mail
Prijava za klube
Zveza Škis - študentski klubi Slovenije - Arhiv novic
Četrtek, 07 December 2017 11:53

Slovenija bogatejša še za eno univerzo!

Dolenjska regija se po novem lahko ponaša z lastno univerzo – z 19. novembrom je postala pravnomočna odločitev Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS), ki je v Novem mestu akreditirala peto univerzo v Sloveniji in sicer Univerzo v Novem mestu. Zasebno univerzo, ki jo je NAKVIS akreditiral 21. septembra 2017, sestavljajo 4 novomeške članice in sicer Fakulteta za upravljanje, poslovanje in informatiko, Fakulteta za poslovne in upravne vede, Fakulteta za tehnologije in sisteme in Fakulteta za zdravstvene vede, ki so bile že prej del zasebnega visokošolskega središča v Novem mestu.

Ponedeljek, 13 November 2017 20:07

Sprejeta novela Zakona o visokem šolstvu

9. novembra 2017 - V Državnem zboru RS so poslanci in poslanke sprejeli novo novelo Zakona o visokem šolstvu (ZViS). Novela ZViS bo pomembno vplivala na vse študente in študentke, ki so jim bile v začetku letošnjega študijskega leta neupravičeno odvzete marsikatere socialne pravice.

Ponedeljek, 23 Oktober 2017 16:48

Prehajanje med študijskimi programi

Veliko študentov po dokončani višji strokovni šoli želi nadaljevati svoj študij na visokošolskem ali univerzitetnem študijskem programu, še več študentov tekom študija ugotovi, da bi radi zamenjali študijski program znotraj fakultete ali se prepisali iz visokošolskega na univerzitetni študijski program ali obratno. Pa je to možno?

Petek, 20 Oktober 2017 13:48

Interdisciplinarnost

Kaj je interdisciplinarnost, kakšne so njene prednosti in slabosti? Kako in na kakšen način lahko popestrimo svoj študij, si preberite v spodnjem prispevku.

Zaključuješ študij 1. Bolonjske stopnje? Že veš kje boš nadaljeval/a študij? Si se že vpisal/a na magistrski študijski program?

Četrtek, 23 Marec 2017 11:11

Študij v udobju domačega kavča

Svetovni trendi izvajanja študija na daljavo se selijo tudi v slovenski prostor. Čedalje več fakultet ponuja možnost pridobitve izobrazbe preko interneta, čeprav se študij na daljavo zaenkrat pojavlja le v obliki izrednega študija.

Na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) so v okviru javne razprave o predlogu Uredbe o sofinanciranju doktorskega študija podali svoje komentarje, ki gredo predvsem v smeri drugačnega sistema financiranja doktorskega študija. Njihovo osnovno izhodišče je, da mora biti doktorski študij stalno in stabilno (so)financiran ter dostopen vsem kandidatom pod enakimi finančnimi pogoji (enaka višina šolnin). Kot eno ključnih težav pri dostopu do doktorskega izobraževanja vidimo predvsem v višini šolnin, ki pa se med programi zelo razlikujejo in znašajo med 2.400 in 5.500 evrov na posamezni letnik študija, prav tako pa doktorski kandidati – tudi tisti, ki niso zaposleni – niso upravičeni do večine socialnih transferjev, ki so sicer namenjeni študentom.

Z današnjim dnem so visokošolski zavodi začeli z objavami razpisov za vpis za prihodnje študijsko leto 2017/18, in sicer na spletnem naslovu http://portal.evs.gov.si./razpisi-za-vpis. Prav tako je objavljen tudi skupni Razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2017/18 na javne in koncesionirane samostojne visokošolske zavode.

Na različnih fakultetah po Sloveniji se že dolgo soočajo z enim in istim problemom – po kakšnem kriteriju ocenjevati bodočega študenta, da se preveri, če je posamezna oseba potencialno »prava« za opravljanje določenega študija?Pogoj za vpis na fakulteto - sprejemni izpiti ali matura?

Sreda, 30 November 2016 13:33

ZViS-K bo končno stopil v veljavo

Danes je bilo v Uradnem listu Republike Slovenije objavljeno besedilo Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o visokem šolstvu, poznanega tudi kot ZViS-K. Zakon začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, torej 15. decembra 2016.

Novela tako za študente kot tudi za vse zaposlene, ki delujejo v slovenskem visokošolskem prostoru, pomeni veliko sprememb na področju visokega šolstva. Odbor za visoko šolstvo Zveze ŠKIS predstavlja bistvene spremembe, ki jih bomo deležni študenti.

stran 1 od 4