facebook mail
Prijava za klube
Prijava za klube
Četrtek, 07 December 2017 12:09

OZI svetuje: Uporabni nasveti za učenje

Vstopili smo v veseli december, najbolj prazničen mesec v koledarskem letu, ko v ospredje stopijo druženje in zabava, hkrati pa december za dijake in študente predstavlja enega bolj napornih mesecev v šolskem letu, saj jih čaka veliko šolskih oz. študijskih obveznosti pred januarskim zaključkom semestra. Da boste lahko decembra usklajevali druženja in obveznosti, ki jih mesec prinaša, pri tem pa ne bo pešal uspeh na nobenem področju, je Odbor za izobraževanje Zveze ŠKIS za vas pripravil uporabne nasvete o tem, kako lahko učenje in pripravo za kolokvije in izpite opravimo kar najbolj učinkovito.

Pripravila: Nina Zupanc, Odbor za izobraževanje Zveze ŠKIS in Nina Plank, Odbor za dijake Zveze ŠKIS

Naenkrat si lahko zapomnimo od 5 do 7 informacij, kar pomeni, da je potrebna večkratna refleksija oziroma ponavljanje, da si nekaj zapomnimo. Najpomembnejše informacije si pri učenju pustimo za začetek ali konec, saj je tako največ možnosti, da si jih zapomnimo. Poleg tega si bomo bolj zapomnili tudi stvari do katerih gojimo čustva, se nam zdijo pomembna, zanimiva ali izstopajoča ter tiste informacije, ki jih lahko povežemo z že obstoječim znanjem.  Odstotek pomnjena informacij glede na način pomnjenja je sledeč:

  • Branje = 10%
  • Poslušanje = 20%
  • Gledanje = 30%
  • Poslušanje in gledanje = 50%
  • Govor in pisanje = 70%
  • Razlaga in delo = 90%

1. Tehnika uspešnega učenja:   25/5

Tehnika predlaga, da se 25 minut koncentrirano učimo, nato pa naredimo 5 minut pavze. Predlagamo, da si nastavite alarm za vsakih 25 minut učenja, 5 minut pavze pa čim bolj aktivno izkoristite (raztezne vaje, vaje za hrbet, kratek sprehod po stanovanju ali sobi …).

 

2. Tehnika uspešnega učenja:  Asociacije

Abstraktno snov lahko pretvorimo v že znane koncepte na podlagi podobnosti, ki jih prepoznamo med abstraktnim konceptom in poznanim konceptom. Na ta način si veliko lažje predstavljamo snov. Za ustvarjanje metafor in analogij ni samo enega pravila, svoji domišljiji lahko prepustimo prosto pot.

 

3. Tehnika uspešnega učenja: Dober urnik

Naučene informacije, ki smo si jih do izpita mogoče še zapomnili, zelo kmalu zbledijo iz našega spomina, saj nismo utrdili nevronskih povezav. Če želimo iz delovnega spomina informacije prestaviti v dolgoročen spomin, je potreben čas in vaja. Glede na to, koliko imamo snovi, si jo razporedimo po posameznih dnevih, lahko tudi po urah.

 

4. Tehnika uspešnega učenja: Priklic informacij

Ko preberemo določeno poglavje ali učni material, zapremo knjigo, pogledamo stran in prikličemo, kaj smo si zapomnili. Stvari, ki se jih spomnimo, si lahko tudi zapišemo. Nato preberemo še enkrat in si še enkrat prikličemo, kaj smo si zapomnili.  Koristi lahko tudi, da preberemo in si prikličemo informacije tudi v različnih prostorih, ne samo v prostoru, kjer se navadno učimo.

 

5. Tehnika uspešnega učenja: Spominska palača

Izberite prostor, ki ga zelo dobro poznate, na katerega je vezano veliko močnih občutkov. Podrobno si predstavljajte, kako poteka pot po tem prostoru, kje se ustavite in v kakšnem zaporedju. Lahko si tudi narišete, skicirate. Vzemite si nekaj časa za utrjevanje izbranega prostora, večkrat ga miselno ponavljajte, se sprehajajte in se potopite v čim več podrobnosti. Ko imate občutek, da prostor res živi v vaši domišljiji, izberite informacije, ki bi si jih rabi zapomnili.

 

6. Tehnika uspešnega učenja: Skupinsko učenje

Največ si zapomnimo, če moramo snov nekomu razložiti, zato si skupaj s sošolci planirajte tudi kakšen dan za skupinsko učenje, kjer se boste s sošolci lahko pogovorili o težavah in dilemah, ter drug drugemu skušali pojasniti nove koncepte in povezave.

 

7. Tehnika uspešnega učenja: Sproščanje in spanje

Zavedati se moramo, da je sproščanje aktivni del učenja, saj nastane prostor za urejanje in utrjevanje novih informacij, zato se med učenjem sproščajte s tistim kar vas veseli (risanje, branje, tek, …). Spanje je dejansko pomemben del procesa učenja. Spomin med spanjem odstrani manj pomembne informacije in jih med sabo uredi. Če se osredotočeno učimo pred spanjem, s tem povečamo možnost, da bomo o tem sanjali, prav tako lahko to možnost povečamo s tem da razmišljamo, da bi radi sanjali o tem, kar smo se učili.

V kolikor se vam tudi tokrat ne bo uspelo učiti sproti, pa vam predlagamo, da naredite več »power napov«.  Spijete kavo ali energijsko pijačo in si privoščite 20 minutni počitek, saj je to čas, ki ga potrebuje kofein, da začne učinkovati.

 

Srečno s šolskimi in študijskim obveznostmi! J

Četrtek, 16 November 2017 17:57

[PRIJAVE] Dijaška Škisova akademija

V soboto, 2. decembra, Odbor za dijake Zveze ŠKIS v sodelovanju z Odborom za
izobraževanje za vas pripravlja Dijaško akademijo! Delavnice pa so namenjene starim in novim aktivistom dijaških sekcij študentskih klubov. Delavnice bodo izvajali Škisovi trenerji in klubovci z obilo praktičnih ter strokovnih znanj.

Sreda, 15 November 2017 08:50

[PRIJAVE] Decembrska Škisova akademija

Odbor za izobraževanje Zveze ŠKIS tudi letos vabi na Decembrsko Škisovo akademijo, ki bo potekala v soboto, 2.12. 2017, od 9.30 do 18.00 na Srednji gradbeni, geodetski in okoljevarstveni šoli v Ljubljani. Izbirali boste lahko med delavnico trženja, strateškega načrtovanja in pridobivanja sponzorstev. Udeležili se boste lahko tudi predavanj Te mika tujina? in Širjenje socialne note kluba.

Ponedeljek, 09 Oktober 2017 18:33

Jesenska tehnična akademija

Odbor za izobraževanje Zveze ŠKIS tudi letos pripravlja Jesensko tehnično akademijo. Akademija bo potekala dve zaporedni sredi, in sicer: 18. 10. 2017 in 25. 10. 2017 od 17.00 do 20.00 na Srednji gradbeni, geodetski in okoljevarstveni šoli (SGGOŠ) v Ljubljani.

Sobota, 06 Maj 2017 22:00

Spomladanska tehnična akademija

Na Spomladanski tehnični akademiji se boste lahko spoznali s tremi različnimi programi, ki vam bodo olajšali delo na klubu, veščine, ki jih boste pridobili na delavnicah, pa vam bodo prišle prav tudi pri opravljanju drugih obveznosti.

Torek, 14 Marec 2017 11:38

Urgentna Škisova akademija 2017

Po lanski uspešni Urgentni Škisovi akademiji in interesu, ki ste ga izrazili pri analizi potreb izobraževanj na regijskih sejah, Odbor za izobraževanje Zveze ŠKIS tudi letos pripravlja izobraževalno popoldne z Urgentno Škisovo akademijo.

Torek, 07 Februar 2017 20:34

Četrti trening trenerjev Zveze ŠKIS

Zveza ŠKIS bo meseca marca 2017 organizirala že četrti trening trenerjev, katerega namen je združiti ekipo visoko motiviranih bodočih trenerjev in jih usposobiti za kakovostno izvajanje izobraževanj. Zavedamo se namreč, da je znanje pomembna vrednota in da imajo mladi veliko strokovnega znanja, ki bi, če bi ga lahko na ustrezen način podali drugim, omogočil boljše delovanje mladih na zasebnem, študijskem in delovno-organizacijskem področju.

Sreda, 18 Januar 2017 12:43

Formalno in neformalno izobraževanje

Kakšna je pravzaprav razlika med formalnim in neformalnim izobraževanjem? Kaj pridobim v procesu formalnega in kaj v procesu neformalnega izobraževanja? Mi dodatna izobraževanja sploh koristijo? Kje se lahko vključim v proces neformalnega izobraževanja? To so le nekatera izmed vprašanj, ki se mladim porajajo, ko jih kdo vpraša, kaj vedo o formalnem in neformalnem izobraževanju.

Jesen, ko se dnevi krajšajo, je kot nalašč za pridobivanje novih znanj, zato vas Odbor za izobraževanje Zveze ŠKIS vabi na projekt, ki ga letos prireja prvič. Dve zaporedni sredi v mesecu oktobru za vas pripravlja Tehnično akademijo. Prva bo 12. oktobra, druga pa teden kasneje, 19. oktobra. Sestavljena bo iz dveh sklopov, ki vam bosta nudila poznavanje osnov oblikovanja v Adobe Illustratorju in upravljanja orodja Excel. Delavnici bosta potekali v popoldanskem času, od 17. do 20. ure, na Fakulteti za upravo v Ljubljani. Razdeljeni bosta na dva dela, pri katerih bo za vse prijavljene udeležba obvezna. Pri prijavi bodite pozorni, da se prijavite samo na en sklop delavnic, saj bosta delavnici potekali vzporedno. Prijave bodo odprte od 28. septembra do 5. oktobra oziroma do zapolnitve prostih mest. Rok za morebitne odjave bo 9. oktober. 

Prijave na delavnice

Prijave na delavnice se bodo odprle v sredo, 28. septembra 2016, ob 20. uri, ko bomo na spletni strani objavili povezavo do prijavnega obrazca, odprte pa bodo do 5. oktobra oziroma do zapolnitve prostih mest. Vaša prijava bo zaključena, ko boste v prijavi naveden e-naslov prejeli potrditev. V primeru prevelikega števila prijav bomo upoštevali časovni žig oddaje prijave, če pa bo potrebno, bomo omejili število udeležencev s posameznega študentskega kluba na 3 udeležence s kluba.

Od delavnice se lahko odjavite do najkasneje 9. oktobra do 20. ure na naslovu tina.soln [at] skis-zveza.si.

Cena delavnic

Vse delavnice so za aktiviste študentski klubov in Zveze ŠKIS brezplačne. V primeru neudeležbe na delavnici/delu delavnice ali prepozne odjave bo potrebno kriti stroške delavnice v višini 20 € na manjkajočega aktivista na delavnici. 

Urnik tehnične akademije

  12. oktober 2016 19. oktober 2016
17.00 – 20.00 Adobe Illustrator 1. del 
(3 ure)

Adobe Illustrator 2. del

(3 ure)

17.00 – 20.00

Excel Osnovni

(3 ure)

Excel Napredni

(3 ure)

 

Delavnica Adobe Illustrator

Adobe Illustrator je eden najbolj razširjenih programov za pripravo različnih kreativnih grafik in uresničevanje kreativnih idej. Na delavnici se bomo spoznali z osnovami oblikovanja. Preko osnovnih korakov se bomo podali v zahtevnejši oblikovalski svet. Ugotovili bomo, da je Adobe Illustrator nepogrešljiv pripomoček za uspešno delo na študentskih klubov.

Delavnica Excel

Vsak večji projekt in tudi delo na faksu zahteva računanje, analizo podatkov, izdelavo tabel ter uporabo različnih funkcij za analiziranje in računanje, ki jih nudi program Excel. Na delavnici boste spoznali, kako smiselno organizirati veliko količino podatkov, z njimi računati, jih analizirati in primerjati. Z uporabo ustreznih funkcij boste pri izračunih in analizah prihranili veliko časa. Hitro in enostavno boste izdelali grafikone, hkrati pa boste presenečeni nad praktično uporabo ostalih tabel pri analiziranju podatkov.

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo na naslovu izobrazevanje [at] skis-zveza.si.

Se vidimo na izobraževanjih!

Odbor za izobraževanje Zveze ŠKIS

Sreda, 23 Marec 2016 07:33

Aprila vabljeni na Škisovo akademijo

Odbor za izobraževanje Zveze ŠKIS  v aprilu pripravlja izobraževalni dan, Aprilsko Škisovo akademijo. Potekala bo v soboto, 16. aprila 2016, od 9.00 do 18.30 na Srednji gradbeni, geodetski in okoljevarstveni šoli (SGGOŠ) Ljubljana. Delavnice bodo potekale v različnih tematikah, poleg pa bo potekala še delavnica v sodelovanju z Mednarodnim odborom Zveze ŠKIS. Vzporedno bo potekala tudi Dijaška akademija, kamor so vabljeni dijaki in mentorji dijaških sekcij.

Skisovaakademija

stran 1 od 4