facebook mail
Prijava za klube
Zveza Škis - študentski klubi Slovenije - Arhiv novic
Četrtek, 07 December 2017 11:53

Slovenija bogatejša še za eno univerzo!

Dolenjska regija se po novem lahko ponaša z lastno univerzo – z 19. novembrom je postala pravnomočna odločitev Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS), ki je v Novem mestu akreditirala peto univerzo v Sloveniji in sicer Univerzo v Novem mestu. Zasebno univerzo, ki jo je NAKVIS akreditiral 21. septembra 2017, sestavljajo 4 novomeške članice in sicer Fakulteta za upravljanje, poslovanje in informatiko, Fakulteta za poslovne in upravne vede, Fakulteta za tehnologije in sisteme in Fakulteta za zdravstvene vede, ki so bile že prej del zasebnega visokošolskega središča v Novem mestu.

Petek, 01 December 2017 10:23

[RAZPIS] Sofinanciranje klubskih projektov

Zveza ŠKIS tudi letos omogoča klubom, da se prijavite na razpise za sofinanciranje klubskih projektov. Rok za prijavo je 5. januar 2018.

Torek, 28 November 2017 16:56

Varno s ŠKIS-om // dan boja proti aidsu

1. december je dan, ko lahko z nošenjem rdeče pentlje izrazimo svoje zavedanje o prisotnosti aidsa in solidarnost ter podporo okuženim. Ob svetovnem dnevu boja proti aidsu bodo tudi letos študenti, ki delujejo v študentskih klubih po vsej Sloveniji, svojo podporo obolelim izkazali z opozarjanjem in ozaveščanjem o problematiki spolnih bolezni.

V javnost je v prejšnem tednu prišla novica o ukinitvi Zdravstvenega doma za študente, ki deluje na Aškerčevi cesti v Ljubljani že od leta 1992. Študentski zdravstveni dom v Ljubljani že 25 let zagotavlja nujno potrebne zdravstvene storitve za vse študente, ki študijsko leto preživijo v Ljubljani in imajo zdravnika v svojem domačem kraju. Osebni zdravnik je nemalokrat predaleč za vse nujne študentske zdravstvene težave, zato je Študentski zdravstveni dom, ki deluje v kraju izobraževanja 40.000 slovenskih študentov, nujno potreben.

17. novembra obeležujemo mednarodni dan študentov, na dan, ko so se češki študenti uprli nacistični zasedbi praške univerze in za to plačali s svojimi življenji.

Četrtek, 16 November 2017 18:22

Erasmus Networking Night: Sharing is caring

Razmišljaš, da bi se podal/podala na Erasmus+ izmenjavo?
Še ne veš katera država je prava zate, kakšno okolje bi ti najbolj odgovarjalo in katero kulturo bi najraje odkril? Mi smo rešili uganko zate!

Ponedeljek, 13 November 2017 20:07

Sprejeta novela Zakona o visokem šolstvu

9. novembra 2017 - V Državnem zboru RS so poslanci in poslanke sprejeli novo novelo Zakona o visokem šolstvu (ZViS). Novela ZViS bo pomembno vplivala na vse študente in študentke, ki so jim bile v začetku letošnjega študijskega leta neupravičeno odvzete marsikatere socialne pravice.

Ljubljana, 9. november 2017 – Poslanke in poslanci Državnega zbora RS so na 51. izredni seji Državnega zbora soglasno sprejeli spremembo Zakona o visokem šolstvu, s katero bodo vrnjene odvzete socialne pravice vsem študentom, ki so jih v začetku letošnjega oktobra neupravičeno izgubili.

V začetku maja 2018 bo potekala 21. Škisova tržnica, največja prireditev za mlade na prostem v Sloveniji.

Ljubljana, 30. 10. 2017 – V soboto, 28. oktobra 2017, je potekala Skupščina Zveze ŠKIS, kjer so predstavniki študentskih klubov Slovenije izvolili novo vodstvo. Na mesto predsednice Zveze ŠKIS je bila tudi to leto izvoljena Patricija Premrov. Prav tako pa so predstavniki klubov potrdili novega člana Zveze ŠKIS – Klub študentov Brezovica.

V soboto je v Novem mestu potekala volilna skupščina Zveze študentskih klubov Slovenije (Zveze ŠKIS). Nekdanje vodstvo je predstavilo delovanje posameznih odborov, Nadzorne komisije in Varnostnega sveta za obdobje 2016/2017, novoizvoljena ekipa pa je vsem prisotnim podala cilje in načrte, ki so si jih zadali za prihajajoči mandat 2017/2018.

Izvoljena predsednica Patricija Premrov, 25-letna študentka magistrskega študija na Ekonomski fakulteti, si za svoj mandat obeta še boljše delovanje Zveze in sodelovanje med članicami in ostalimi entitetami. Svetniki študentskih klubov so poleg predsednice volili tudi člane Glavnega odbora, Nadzorne komisije in Varnostnega sveta. V Glavni odbor so bili izvoljeni Miha Zupančič (podpredsednik Zveze ŠKIS in predsednik Varnostnega sveta), Nina Plank (vodja Odbora za dijake), Urša Leban (vodja Mednarodnega odbora), Mia Hočevar (vodja Odbora za visoko šolstvo), Petra Dermota (vodja Odbora za socialo in zdravstvo), Sandra Križanec (vodja Upravnega odbora operativnega dela), Tina Šoln (vodja Odbora za izobraževanje), Jon Pelko (administrator) in Vesna Arlič (blagajničarka). Nadzorno komisijo bodo v naslednjem mandatu predstavljali Blaž Kolenc, Alen Kočar in Jan Kruljac. Predstavniki posameznih regij, ki sestavljajo Varnostni svet Zveze ŠKIS, pa bodo Iris Ambrož, Natalija Vidic, Mark Perko, Jaka Trilar, Jure Kuhar in Sandi Štus.

Novoizvoljena predsednica je poudarila, da se je za ponovno kandidaturo odločila iz enakih razlogov kot že prejšnjo leto – svetovna specifika, kot je ideja študentskih klubov, je široka, mora obstajati in se razvijati ter rasti naprej z namenom ohranjanja aktivnega delovanja mladih v lokalnih skupnostih. Patricija Premrov si prizadeva za nadaljevanje in izpolnjevanje prvotne vizije sedmih študentskih klubov iz leta 1993, ki so s svojo iniciativnostjo in veliko željo po aktivnem študentskem udejstvovanju, pripeljali Zvezo sem, kjer je sedaj.

Klub študentov Brezovica združuje ambiciozne študente in dijake iz občin Brezovica, Dobrova-Polhov Gradec, Horjul in tudi Ljubljane. V klubu si prizadevajo, da bodo aktivno sodelovali in izoblikovali študentsko življenje tudi v okolici Ljubljane. Da so bili sprejeti v Zvezo ŠKIS, si štejejo kot veliko čast, je dodal aktualni predsednik kluba.

Več informacij:

Nina Miketič,